Tapetsering

Ibland är det dags för en förändring där hemma och du kanske bestämmer dig för att tapetsera om. Kanske bara ett rum, eller hela huset eller lägenheten. Hur denna tapetsering ska gå till beror lite på vilket underlag som väggen eller väggarna har. Det är enormt viktigt att vara nog med förarbetet om en tapetsering ska bli lyckad, så ha alltid detta i åtanke när det är dags för tapetsering.

Att välja tapet

Vilken tapet du ska välja är främst en smaksak. Men en viktig aspekt kan vara om du vill att rummet du ska tapetsera ska smälta in och höra ihop med de övriga rummen i huset eller lägenheten. Något annat som kan vara bra att tänka på vid tapetval är ljussättning och om tapeten ska vara matt eller blank. Välj tapet med omsorg så du trivs med det färdiga resultatet.

Förberedelser

Se till att mäta väggarna ordentligt innan du väljer tapeten. Ta bort krokar och lös tapet och spackla igen hål och ojämnheter. Om du har en strukturtapet så måste denna spacklas och slipas ner för att du ska få ett bra resultat. Tänk även på att du kanske måste grundmåla en vägg som har stark färg, för att denna inte ska lysa igenom den nya tapeten.