Regler för ventilation i bostad

Ofta talar man om att en bostad ska vara varm och trygg, och gamla dragiga hus har ett välförtjänt dåligt rykte eftersom ingen vill sova med kall vind vinandes om fötterna, eller slösa pengar på att värma upp ett hus där värmen pyser rakt ut genom dåligt isolerade väggar. Ändå är ventilationen i ett hus av högsta prioritet, och på samma sätt som huset behöver vara varmt och tätt, behöver det andas och släppa in och ut luft på precis rätt sätt. En utmaning för alla fastighetskonstruktörer!

Lagar och regler för ventilation

Frisk luft inomhus är viktigt inte bara för husets välbefinnande utan även för oss människor. En daglig dos frisk luft gör susen för både kropp och själ, och ett väl fungerande ventilationssystem är viktigt för vår hälsa och vårt välbefinnande. Faktum är att det är så pass viktigt att det finns lagar och regler för hur ventilationen i en fastighet där det vistas människor och djur bör skötas. Svenska Boverket har detta i uppgift och förutom ett rätt utformat och installerat ventilationssystem krävs också ett genomtänkt val av byggmaterial när huset byggs, samt ett fuktsäkert byggande för att undvika mögel och liknande.

Bra ventilation förhindrar mögel och tar bort lukt

En god ventilation inomhus är inte enbart bra för hälsan utan skapar även en trivsam inomhusmiljö. Ett bra ventilationssystem hjälper till att ta bort fukt som uppstår i vår utandningsluft och genom användande av vatten inomhus, som till exempel duschande. Människor, material och maskiner tillför hela tiden vattenånga till inomhusluften som behöver renas för att skapa ett behagligt inomhusklimat.

Utan bra ventilation luktar det ofta dessutom illa inomhus. Det krävs att luften kontinuerligt renas för att vi ska bli av med dofter av matos, svett och lukten av människor som lever och andas, vilket tyvärr skapar en mycket obehaglig doft om inget görs åt den. God ventilation är därför mycket viktigt och något som alla fastighetsägare bör investera både tid och pengar i, då god och smart ventilation alltid lönar sig i längden.